Altijd lage prijzen en topkwaliteit

Kiyoh score DOV Vloeren

Veelgestelde vragen

Wat is de levensduur van een vloer?

Uiteraard is het uw en onze bedoeling dat u jarenlang van uw houten vloer of laminaat kunt blijven genieten. Het is daarom van belang om uw vloer op de juiste manier te onderhouden. Regelmatig onderhoud beschermt uw vloer, verhoogt de levensduur en bevordert de hygiëne.

Onderhoud
Voor het onderhouden van een geoliede houten vloer gebruikt u onderhoudsolie. Deze olie brengt u, afhankelijk van de belasting van uw vloer, ca. 1 x per jaar aan op de vloer en indien nodig op de meest belopen plaatsen wat vaker. Voordat u de onderhoudsolie aanbrengt wel even de vloer schoon en stofvrij maken. De instructies voor het aanbrengen van de onderhoudsolie vindt u op het etiket.

Vloeren leggen met vloerverwarming

Dankzij de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige, gelaagde vloerdelen, zoals onze duoplanken en lamelparket, kunt u een houten vloer ook probleemloos combineren met vloerverwarming. Deze vloerdelen zijn zo samengesteld dat ze relatief weinig werken bij schommelingen in de luchtvochtigheid in huis. Bovendien hebben deze vloerdelen een lage Rc-waarde (warmtegeleidingsweerstand), waardoor het rendement van de vloerverwarming hoog is.

Een houten vloer zal door zijn isolerende eigenschappen trager opwarmen dan een stenen vloer. Wanneer het hout echter is opgewarmd houdt het zijn warmte langer vast en geeft het die warmte daardoor veel gelijkmatiger af. Dit houdt in dat de energie die gebruikt is om het hout op te warmen, naderhand wordt teruggewonnen, doordat de houten vloer nog steeds zijn warmte blijft afgeven wanneer de aanvoer van warmwater door het vloerverwarmingssysteem is gestopt.

Wij raden aan om de houten vloer direct op de constructievloer te verlijmen om te voorkomen dat er een luchtlaag ontstaat onder de vloerdelen. Deze luchtlaag werkt namelijk isolerend en gaat ten koste van het rendement van de vloerverwarming.

Voor een uitgebreid advies op maat over uw houten vloer in combinatie met vloerverwarming bent u uiteraard altijd welkom in onze showroom.

Vloer in een appartement

Wanneer u kiest voor een houten vloer of laminaat in uw appartement, dan wordt u geacht een ondervloer te gebruiken met een 10 dB- geluidsreductie om het contactgeluid voor eventuele onderburen acceptabel te maken. Deze 10 dB-norm is vastgesteld door de Nederlandse Stichting Geluidshinder en wordt door de meeste Verenigingen van Eigenaren overgenomen in hun woonreglementen.

Om er zeker van te zijn dat u aan deze algemene geluidsnorm voldoet, kunt u het beste kiezen voor een TNO-gekeurde en –gecertificeerde ondervloer, zoals de Soundlayer (zie ondervloeren). Wij hebben deze ondervloer uiteraard in het assortiment en kunnen u desgewenst extra advies geven over het leggen van een houten vloer of laminaatvloer in uw appartement of bovenwoning.

Luchtvochtigheid

Uw houten vloer is een natuurlijk product en zal daarom reageren op schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid in uw kamer. In de zomer zal u veelal te maken hebben met een relatief hoge luchtvochtigheid, waardoor de vloerdelen zullen gaan uitzetten in de breedte. In de winterperiode is er over het algemeen sprake van een relatief lage luchtvochtigheid, wat in huis nog eens wordt versterkt door het stoken van een verwarming of kachel. In deze omstandigheden zullen de vloerdelen juist gaan krimpen in de breedte.

Dit uitzetten of krimpen noemt men de natuurlijke werking van de plank. U houdt hier bij het leggen van de vloer al rekening mee door rondom 15 mm vrij te laten tussen de muur en de vloerdelen. De natuurlijke werking kan nooit volledig worden stilgelegd, maar kan wel sterk gereduceerd worden door de luchtvochtigheid zoveel mogelijk tussen de 45 en 65 % te houden.

U kunt de luchtvochtigheid eenvoudig zelf in het oog houden met een hygrometer. Blijft de luchtvochtigheid gedurende langere tijd boven de 65%, dan is het zaak om goed te ventileren om het vocht naar buiten te drijven. Blijft de luchtvochtigheid lange periodes onder de 45 %, dan kunt u het beste een bevochtiger plaatsen.

U kunt uiteraard altijd contact opnemen met DOV voor extra advies over het bereiken van de optimale luchtvochtigheidsgraad in uw huis.

Berekenen aantal m2

U kunt het aantal benodigde vierkante meters eenvoudig berekenen door het vloeroppervlak op te meten en daar 5 % bij op te tellen voor het zaagverlies.

Voor het aantal benodigde strekkende meters plint meet u de omtrek van de vloer en telt daar 10 % bij op voor het zaagverlies.

Mocht u gebruikmaken van onze legservice, dan worden het vloeroppervlak en de plintenomtrek kosteloos bij u thuis opgemeten.

Onderhoudsplanning

Uiteraard is het uw en onze bedoeling dat u jarenlang van uw houten vloer of laminaat kunt blijven genieten. Het is daarom van belang om uw vloer op de juiste manier te onderhouden. Regelmatig onderhoud beschermt uw vloer, verhoogt de levensduur en bevordert de hygiëne.

Onderhoud
Voor het onderhouden van een geoliede houten vloer gebruikt u onderhoudsolie. Deze olie brengt u, afhankelijk van de belasting van uw vloer, ca. 1 x per jaar aan op de vloer en indien nodig op de meest belopen plaatsen wat vaker. Voordat u de onderhoudsolie aanbrengt wel even de vloer schoon en stofvrij maken. De instructies voor het aanbrengen van de onderhoudsolie vindt u op het etiket.

Schoonmaken
Voor het schoonmaken van zowel een houten vloer als een laminaatvloer geldt:

wanneer u de vloer droog gaat reinigen is het raadzaam om een stofzuiger te gebruiken die is voorzien van een parketborstel.

wanneer u de vloer intensief gaat reinigen kunt u het beste een specifieke vloercleaner gebruiken. Deze vloercleaner mengt u met het dweilwater en brengt u vervolgens met een goed uitgewrongen dweil aan, voor een streeploos resultaat. Gebruik vooral geen agressieve middelen en allesreinigers, aangezien deze een schadelijk effect op de uitstraling van uw vloer kunnen hebben.

Tips
Nog enkele handige tips om uw voer in goede staat te houden:
plaats bij een inloop van buiten (voordeur, achterdeur) een droogloopmat, waardoor vuil en vocht al grotendeels worden opgenomen.

zand en vuil werken als schuurpapier; verwijder deze daarom direct met een stofzuiger.

houd de luchtvochtigheid in de gaten; wanneer het te droog wordt in huis gaan de vloerdelen krimpen en kunnen er kieren ontstaan, waarin vuil en stof zich kunnen ophopen.

Hoelang moet de vloer acclimatiseren?

Zowel houten vloeren als laminaatvloeren zijn gevoelig voor schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad. Het is daarom zaak om uw vloer na bezorging enige tijd aan de nieuwe omstandigheden te laten wennen, het zgn. acclimatiseren. Voor laminaat, multiplanken en lamelparket is een aanpassingstijd van 48 uur voldoende, voor een massief eiken of grenen vloer raden wij een periode van min. 5 dagen aan alvorens deze te gaan leggen.

Wat is het verschil tussen massief en multiplank?

Het klassieke massief eiken vloerdeel bestaat voor 100 % uit eikenhout, waarin rondom een mes en groef zijn gefreesd alsmede sleuven aan de onderkant om de spanning op het vloerdeel te verkleinen.

Een multiplank is een houten vloerdeel dat is opgebouwd uit meerdere lagen die op elkaar zijn verlijmd. De bovenkant wordt gevormd door een laag van ca. 4 mm dik van hetzelfde eiken als de massieve vloerdelen. De onderlaag bestaat uit een hoogwaardige multiplex van ca. 10 mm dikte.

Eenmaal gelegd is het verschil tussen een massieve en een multiplanken vloer niet of nauwelijks waarneembaar, u ziet immers slechts de eiken bovenzijde van de houten vloerdelen.

Het belangrijkste verschil zit dan ook in de praktische eigenschappen van het vloerdeel. De eiken multiplank is zo samengesteld dat deze relatief weinig werkt bij schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur in huis. Bovendien heeft een eiken multiplank een lage Rc-waarde (warmtegeleidingsweerstand), waardoor deze ook uitermate geschikt is voor huiskamers met vloerverwarming.

Hoe werkt de legservice van DOV?

We kunnen ons goed voorstellen dat u tijdens een verhuizing geen tijd heeft om uw nieuwe vloer zelf te leggen. DOV vloeren biedt de klant daarom al ruim 10 jaar een speciale legservice waardoor u de nieuwe vloer vakkundig kunt laten plaatsen door professionele leggers tegen een gereduceerd tarief. Bovendien komen de leggers bij alle klanten van DOV de vloer vooraf kosteloos inmeten en brengen zij tijdens het plaatsen ook geen voorrijkosten in rekening.

Bij uw bezoek aan 1 van de showrooms van DOV kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen voor een houten vloer van uw keuze inclusief legkosten. Als u vervolgens besluit om gebruik te maken van de offerte, laten we de legger contact met u opnemen voor een inmeetafspraak. Tijdens het inmeten worden de oppervlakte en het aantal meters plint nauwkeurig berekend en kunt u bij de legger eventuele persoonlijke voorkeuren aangeven, zoals ruimte voor een inloopmat of een uitsparing voor een kruipluik e.d.

Na het inmeten kunt u samen met de legger ook direct een datum afspreken voor het plaatsen van de nieuwe vloer. DOV krijgt vervolgens van de legger de precieze afmetingen door, zodat wij uw vloer meteen in bestelling kunnen nemen. Uiteraard zorgen wij er ook voor dat de houten vloer enkele dagen voor het leggen netjes bij u thuis wordt afgeleverd zodat de legger op de afgesproken datum en tijd direct aan het werk kan.

© 2022. DOV vloeren