9 uit 62 beoordelingen
4.5/5

Houten vloer leggen

Een houten vloer leggen doe je zo

Voor het plaatsen van uw houten vloer of laminaat kunt u gebruik maken van de legservice van DOV, zodat u als klant 100 % zekerheid heeft dat uw nieuwe vloer perfect in uw huis- of slaapkamer komt te liggen. Naast het leggen van de vloer komen onze leggers vooraf ook nauwkeurig de oppervlakte inmeten, de bestaande ondervloer bekijken en kunnen zij u ter plaatse adviseren over de meest geschikte plinten ter afwerking. De professionele parketteurs van DOV hebben een jarenlange ervaring in het leggen van nieuwe vloeren alsmede het renoveren van bestaande vloeren.

Als u eenmaal de keuze voor uw vloer heeft gemaakt, heeft u vanzelfsprekend ook altijd de mogelijkheid deze zelf te leggen. Op basis van deskundig advies van ervaren parketteurs en handige tips van onze klanten, hebben wij voor u handleidingen samengesteld voor het leggen, behandelen en onderhouden van uw nieuwe vloer. In het overzicht hiernaast vindt u overzichtelijke instructies voor de verschillende leg- en behandelmethoden en belangrijke aandachtspunten voor het onderhoud van bestaande vloeren.

Zwevend leggen (leginstructies)

De vloer wordt los van de bestaande ondervloer gelegd, dus zonder verlijming van de ondervloer aan het hout. Eerst wordt er een dampfolie gelegd tegen het eventueel optrekkend vocht, hierop komt de ondervloer. Deze tussenvloer dient er speciaal voor om oneffenheden uit te vlakken. Op de ondervloer worden de planken gelegd in “wild verband”, zodat er geen terugkerend patroon in de vloer ontstaat. De vloer wordt opgespannen aan de muurkant door middel van spanveren zodat de vloerdelen goed in elkaar blijven zitten. Bij een lage luchtvochtigheid zal de vloer krimpen en bij een hoge luchtvochtigheid zal de vloer uitzetten. Deze werking kunt u beheersen door een luchtbevochtiger te plaatsen en de luchtvochtigheid tussen de 50% en 65% te houden.

De voordelen van het zwevend leggen zijn:

 1. Voordelige manier van leggen
 2. De vloer is verhuisbaar omdat mes en groef niet zijn verlijmd
 3. De vloer kan ook in appartementen gelegd worden met een 10 decibel TNO goedgekeurde ondervloer

Stappenplan voor het leggen van een vloer met spanveren:

 1. Leg eerst de dampfolie en daarna de ondervloer
 2. Zet afstandsblokjes van 15-16 mm dikte tegen de muur
 3. Leg vervolgens de planken en laat ook bij de laatste plank een ruimte van 15-16mm vrij
 4. Zet vervolgens de spanveren tussen de muur en de planken, de vlakke kant van de spanveer moet tegen de muur aanliggen
 5. Op de lange kant moeten de spanveren 80-100 cm uit elkaar liggen, op de kopse kant komt een veer over de naad tussen een tweetal planken (daarbij het volgende tweetal overslaan, zodat toch elke plank een spanveer heeft). Een alternatief is om de kopse kanten in mes en groef te verlijmen.
 6. Wanneer de spanveren geplaatst zijn, de afstandsblokjes verwijderen

Verlijmd leggen

Direct verlijmen op uw cementdekvloer of tegelvloer is mogelijk als de bestaande ondergrond goed vlak is. Voor zowel stroken als bredere vloerdelen heeft DOV elastische lijm die hier uitermate geschikt voor is. Voor een betere hechting van de lijm aan de ondergrond kan het nodig zijn om eerst een laag primer aan te brengen. Ook deze primer kunt u uiteraard bij DOV bestellen.

De voordelen van direct verlijmen zijn:

 1. De vloer kan gelegd worden in ruimtes met grote overspanningen.
 2. De werking van de vloerdelen is minder door de verlijming op de ondervloer.
 3. De vloer is gemakkelijk zelf te leggen.
 4. De totale dikte van de vloer blijft beperkt, enkel de lijmlaag komt erbij.
 5. Een direct verlijmde vloer geeft minder klank dan een zwevende vloer.

Direct verlijmen van stroken of vloerdelen op cementdekvloer of tegelvloer, stappenplan:

 1. Ondervloer stofvrij maken
 2. Aan de zijkanten minimaal 1 cm vrijhouden
 3. Lijm aanbrengen met lijmkam 4 mm ter breedte van 3 stroken of 1 vloerdeel
 4. Stroken en vloerdelen direct verwerken
 5. Bij directe verlijming van de vloerdelen is het aan te raden deze te belasten met extra gewicht zodat de delen goed in de lijm worden gedrukt

Verlijmd op spaanplaat leggen

De planken worden op spaanplaat gelijmd en vernageld.

De drie voordelen van leggen op spaanplaat zijn:

 1. De vloer kan gelegd worden in ruimtes met grote overspanningen.
 2. De werking van de vloerdelen is minder door de verlijming en vernageling ervan.
 3. Een vaste vloer is stiller en geeft minder klank dan een zwevende vloer.

Stappenplan voor het verlijmen op spaanplaat:

 1. Ondervloer stofvrij maken
 2. Aan de zijkanten minimaal 1 cm vrijhouden
 3. Lijm aanbrengen met lijmkam 4mm
 4. Spaanplaatbroodjes leggen in steens verband
 5. Indien nodig spaanplaat vlak schuren
 6. Planken verlijmen en blind vernagelen op de spaanplaat

Materialen:

Wij leveren alle materialen voor het verlijmen van uw houten vloer; van de juiste lijm tot aan spaanplaatbroodjes. In onze showroom kunnen wij u de methode voor het vast leggen van uw houten vloer demonstreren. Ook kunnen wij u in contact brengen met professionele leggers die gespecialiseerd zijn in het snel en vakkundig leggen van uw houten vloer.

Laminaat leggen (leginstructies)

Laminaat moet net als hout ook acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden. Het laminaat moet minimaal 1 dag en 1 nacht acclimatiseren op kamertemperatuur (ongeveer 19-20 graden), beter is 48 uur. Laminaat moet nooit helemaal tegen de muur worden aangelegd. Hou altijd een beetje afstand, want ook laminaat ‘werkt’ enigszins, net als hout. Houd een afstand van 1 cm van alle kanten, dit kan d.m.v. afstandsblokjes die wij kunnen leveren. Op de pakken zelf vindt u ook altijd leginstructies, lees deze goed door, voordat u begint met leggen.

Schoonmaken van laminaat, zo doe je dat:

Het schoonmaken van het laminaat kunt u het beste doen met de laminaatreiniger die wij verkopen. DOV Laminaatreiniger verwijdert vuil en vlekken en is fris geparfumeerd. Daarnaast droogt DOV laminaatreiniger streepvrij op en tast het uw laminaat niet aan. DOV laminaatreiniger is verkrijgbaar in onze showroom. Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met DOV Vloeren (Den Dungen 073 – 594 37 86 of Papendrecht 078 – 642 61 66).

Garantie

Om aanspraak te kunnen maken op de productgarantie dient te allen tijde de onderhouds- en leginstructie te worden nageleefd. In het bijzonder attenderen we u op de volgende plaatsingsvoorwaarden:

 • Voor installatie geruime tijd acclimatiseren
 • Gebruik van een geschikt dampfolie
 • Beschadigde of foutieve delen mogen niet worden verwerkt
 • Geschikte relatieve luchtvochtigheid tussen 50% en 65% (tijdens acclimatiseren en na plaatsing)
 • Voldoende ruimte om te werken aan de randen en bij vaste objecten (denk aan verwarmingsbuizen)
 • Gebruik van dilatatieprofielen (bij grotere oppervlaktes en tussen verschillende ruimtes)
 • We raden het gebruik van glansmiddelen en agressieve schoonmaakmiddelen op laminaat af

Tip:

Controleer voor het leggen met 1 of 2 planken of de deuren normaal kunnen worden geopend. Eventueel dient u de deuren af te schaven.

De legrichting van laminaat

De legrichting is afhankelijk van:

 1. De aard van de ondergrond; als laminaat wordt gelegd op bestaand parket of houten ondervloer dan is het mooiste de planken loodrecht ten opzichte van de bestaande planken ondervloer te leggen
 2. De lichtinval; kunt u de planken voor het mooiste resultaat het beste in de richting van de lichtinval leggen.
 3. De vorm van het vertrek; de planken kunnen dan het beste in de lengterichting worden gelegd.

Behandelen met hardwaxolie

Als de vloer gelegd is, eventueel de noesten opstoppen met filler en zaagmeel. Dit ca. 4 uur laten drogen en daarna de gevulde noesten apart goed schuren met schuurpapier of handschuurmachine (korrel 100).

Vervolgens de hele vloer schuren met korrel 120. Na afloop de vloer stofvrij maken.

De hardwaxolie goed schudden en doorroeren, dun opzetten met de zachte kant van een schuurspons en meteen goed nawrijven met een niet-pluizende doek. De eerste laag ca. 12 uur laten drogen (afhankelijk van de luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie).

Als de vloer droog is, de 2e laag aanbrengen op dezelfde manier. Na een droogtijd van ca. 24 uur kan de vloer normaal belopen worden. Belangrijk is om de vloer de eerste 3 weken na behandeling niet nat af te nemen.

Tips:

 • Maak eerst een proefplankje om de kleur te verifiëren.
 • Hardwaxolie is oplosbaar met terpentine.

Vrijblijvend advies op maat

Of vraag een offerte aan

Vraag een offerte aan

Een impressie van ons aanbod

Ivalo dark Malt

Mantaro Mink Living

Ivalo Amaranth